Dnes v noci sa začal 3-dňový štrajk pilotov Lufthansy

02.04.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 2. apríla (TASR) - Piloti Lufthansy dnes o polnoci začali 3-dňový štrajk, čím ochromili leteckú dopravu najväčších európskych aerolínií. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Lufthansa počas uvedeného obdobia zruší 3800 letov, to znamená 9 z 10 plánovaných letov. Do štrajku vstúpili aj piloti dcérskych aerolínií Germanwings. Najväčší štrajk v dejinách Lufthansy sa dotkne 425.000 cestujúcich.

Odborová organizácia pilotov Cockpit štrajkom zvyšuje tlak na vedenie Lufthansy. Cockpit požaduje zvýšenie platov pre 5400 pilotov a zachovanie predčasného dôchodku.

Piloti ďalších dcérskych spoločností Lufthansy, teda aerolínií Swiss, Austrian Airlines a Eurowings, sa k štrajku nepripojili. Tieto spoločnosti počas štrajku nasadia väčšie lietadlá, aby mohli prepraviť čo najviac ľudí, ktorí mali letieť niektorou zo zrušených liniek Lufthansy. Cestujúci, ktorí mali rezervovanú letenku na let v rámci Nemecka, ju môžu vymeniť za lístok na vlak.

Lufthansa zrušila kvôli štrajku pilotov takmer 900 letov

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zrušila dnes - v prvý deň trojdňového štrajku pilotov - takmer 900 domácich i medzikontinentálnych letov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov leteckej spoločnosti.

Hovorkyňa Lufthansy Barbara Schädlerová spresnila, že okrem dnešných takmer 900 zrušených letov sa očakáva zrušenie dovedna 3800 leteckých spojov, čo sa dotkne viac než 425.000 pasažierov.


Lufthansa podľa nej urobila všetko čo bolo v jej silách, aby pasažierom ponúkla náhradné cestovné alternatívy, pričom mnohým zarezervovala vlaky či ďalšie aerolínie.

Odborový zväz pilotov Cockpit vyzval na trojdňový štrajk v dôsledku dlhodobého sporu o mzdy, pripomína AP.
 

Vyberte región